Найсолодші продукти у світі


Солодкість речовин і страв вимірюється в умовних одиницях - SES. За нульову точку відліку прийнята сахароза. У список продуктів, які змушують смакові рецептори пищати від радості, потрапили абсолютно несподівані інгредієнти.




Найсолодші овочі та фрукти

У кулінарному колі побутує думка: чим солодший овоч, тим він корисніший. Хоча з цим можна посперечатися, вірно одне: чим менш водянисті фрукти та овочі, тим вони більш насичені корисними речовинами. Лідери нашого цукрового ТОПу так апетитні, що рідко залежуються на прилавках.

Самий солодкий фрукт

Рекордсменами в світі природних десертів вважаються фініки. Вміст цукру в невеликих плодах фінікової пальми коливається від 50 до 80%. Цілющі властивості та смакові якості цього фрукта були відомі стародавнім єгиптянам і таємничим ассирійцам. Пророки, які оселилися на сторінках Біблії і Корану, рятувалися від голоду, поглинаючи сухофрукти. Незважаючи на величезний рівень SES, фініки є низькокалорійними і навіть стають основою спеціальних дієт. У них міститься широкий спектр амінокислот, вітамінів груп B і P.

Найсолодший фрукт сприяє легким пологам, позбавляє від каменів у нирках, але зовсім не підходить діабетикам і людям, що страждають від ожиріння.

Найсолодші помідори

Хоча вміст цукру в томатах порівняно невеликий (2,6 г на 100 г загальної ваги), вони володіють насиченим, солодким смаком і приємним ароматом.

У пошуках ідеального золотого яблука професор Гарі Клі з університету Флориди провів аналіз хімічного складу різних сортів помідорів. Він визначив дюжину сполук, що визначають інтенсивність аромату, і ще 12, що відповідають за солодкість, виявивши секрет гармонії смаку, кольору і запаху.

Помідори сорту Чорномор бувають дуже великими і солодкими. Найсолодші сорти томатів - це гібрид «Майстер Гарден F1», фіолетовий «Чорномор» і м'ясистий «Помаранчевий гігант». Ці цукрові овочі є потужним антиоксидантом, перешкоджають утворенню тромбів і навіть збільшують потенцію.

Найсолодші гарбузи

Безперечним лідером цукронакопичення є гарбуз. У ньому міститься до 32% цукру - приблизно стільки ж, скільки вміщають в себе кращі сорти винного винограду. Помаранчевий «пузатик» багатий на вітамін С, що відповідає за імунітет, і вітаміни групи B, необхідні для краси волосся, нігтів і шкіри. Завдяки карнитину, що рідко зустрічається в овочах, гарбуз сприяє формуванню м'язового корсету і бореться з ожирінням.

Хоча найсолодші сорти ростуть в Азії, і в наших краях є гідні екземпляри. Наприклад, мускатний, цукатний, мармуровий та арбатський гарбузи містять більше 12% цукру. Ще смачн«Волзький сірий 92», адже рівень цукру в ньому перевищує 16%.

Солодким буває навіть часник

Важко повірити, але за рівнем цукру ароматним диням і цукровим бурякам далеко до часнику. Цей «пахучий дружок» містить до 27% полісахаридів, включаючи глюкозу, сахарозу, інулін і фруктозу. Білі зубчики напевно були б солодше меду, якби не ефірне масло, що додає їм різкий смак і своєрідний запах.

Часник, відомий ще нашим предкам, є одним з найпотужніших природних антибіотиків. Він лікує застуду, знезаражує рани і зміцнює серцевий м'яз. Найздоровіші люди мешкають в Кореї та Італії: вони споживають до 12 зубчиків часнику на день.

«Цукровий» овоч має і свої протипоказання. Його небажано вживати матерям, що годують, язвенникам і людям з хворими нирками.

Перерахування солодких, ніби патока, фруктів і овочів могло б бути нескінченним. Тут оселилися цукрове яблуко з Тайланда, ананас, хурма, тамаринд, киш-миш, чорна морква і артишоки.

Що ще входить в ТОП найсолодших продуктів?

Для того, щоб розрахувати вплив цукру на людський організм, вчені придумали ще одне поняття - глікемічний індекс. Завдяки йому можна обчислити, як тіло реагує на чисту глюкозу. Яка ж їжа миттєво підвищує цукор в крові і сама є солодкою?

Кукурудзяний сироп

Дослідники з Каліфорнійського університету з'ясували, що солодкі продукти можуть призвести до ослаблення нервових зв'язків і погіршення діяльності головного мозку.

Одну групу піддослідних щурів, напханих кукурудзяним сиропом, багатим фруктозою, вони відправили шукати вихід із заплутаного лабіринту. Звірі, що вже не раз покидали лігво Мінотавра, очманіло шастали по ходах, але так і не змогли втекти.

А ось їх побратими, що не смакували нудотного нектару, запросто вийшли назовні.

Кукурудзяний сироп в кілька разів солодше, ніж цукор, і набагато більш небезпечний. Він є однією з причин надмірного ожиріння американців: за рік вони поглинають до 17 літрів дешевого цукрозамінника.

Мед

Якщо вірити стародавнім міфам, навіть грецькі боги поважали мед, поглинаючи тоннами амброзію. Та й старовинні російські рецепти вказували його як на панацею від усіх хвороб. Хоча продукт бджільництва і є дуже калорійним, він набагато корисніше, та й солодше цукру.

Наприклад, акацієвий мед містить більше 40% фруктози і 36 - глюкози. До його складу входять необхідні організму ферменти, вітаміни групи B і аскорбінова кислота. Мед здатний прискорити відновлення пошкоджених тканин, поліпшити травлення, нормалізувати сон, підвищити імунітет і навіть попередити виникнення склерозу. Але, як і у будь солодощі, у нього є свої протипоказання: він не підходить алергікам і діабетикам.

Найсолодша речовина в світі

У 2010 році компанія «NutraSweet» винайшла нову харчову добавку - Неот, в 13000 разів більш солодша, ніж цукор. Але ми - за натуральність, тому лідером нашого рейтингу найсолодших продуктів стає стевія.

Це багаторічна рослина, що використовувалося американськими індіанцями ще тисячі років тому, солодше цукру в 300 разів. У 1903 році швейцарець Бертоні, дослідивши отриманий в дар зелений кущик, з'ясував: листя стевії можна використовувати в якості натурального безкалорійні підсолоджувача.

Неот - найсолодше речовина в світі Але це диво природи приховує й інші корисні властивості: воно використовується в кулінарії, лікує псоріаз, стенокардію, покращує пам'ять і виводить токсини.

Докладніше: http://www.uznayvse.ru/interesting-facts/samyie -sladkie-produktyi-v-mire.html