Традиційна в Південно-Східній Азії листова капуста бок чой (іменована також китайської пак чой) тепер популярна і на інших континентах. Належність овоча до сімейства хрестоцвітних - лише одна з причин, чому пак чой, що займає досить почесне місце в багатовіковій народній медицині азіатських країн, перекочувала і в раціон прихильників дієтичного харчування в усьому світі.
Цей різновид капусти в буквальному сенсі «заряджений» протираковими агентами та поєднує в собі безліч інших корисних якостей. Науковий світ повідомляє нам про все нові.
Пак чой входить в трійку найкращих по живильній щільності продуктів харчування, тобто містить більше поживних речовин в перерахунку на калорію, в порівнянні з іншими продуктами.
100 г відвареної капусти пак чой - це всього лише 12 калорій енергетичних витрат, але в них упаковано 85% денної норми (ДН) вітаміну А, 43% ДН вітаміну С, 42% ДН вітаміну К, 11% ДН калію, 10% ДН солей фолієвої кислоти, 9% ДН кальцію, який засвоїться з пак чой краще, ніж з будь-яких інших харчових джерел.
Вважається, що в китайській капусті немає рівних за ступенем засвоюваності кальцію, що міститься в ній, - важливий факт для веганів та людей на безмолочній дієті. Завдяки своїй живильній цінності, страви з цим низькокалорійним овочем дуже корисні й в контролі за вагою.
Швидкість та зручність кулінарної обробки при максимальному збереженню поживних властивостей, а також нейтральний смак та ніжна текстура забезпечують пак чой чимало переваг перед іншими представниками хрестоцвітних. Не дивно, що така капуста більше до душі й дітям.