Корисні та небезпечні риси вишні


Без  вишні  важко уявити собі українську національну кухню. І, звичайно ж, не випадково в українському фольклорі про неї стільки прекрасних пісень і поетичних рядків ...



Вишня - одна з найбільш популярних плодових культур. За кількістю дерев в Україні вона займає  третє місце  після яблуні та сливи.
Вишня відрізняється зимостійкістю, скороплідністю, щорічної врожайністю, порівняльної невибагливістю до грунтів і раннім дозріванням високоякісних плодів, придатних для вживання в свіжому вигляді та пiсля переробки.

Вишня являє собою чагарник, зазвичай з декількома стволами висотою 1,5-2,5 м, рідко до 3 м і вище.

Дозрівання вишні. Середній термін дозрівання - червень-липень.

Посадка саджанців. Садити  саджанці вишні  найкраще навесні, коли земля прогрілася, але бруньки ще не розпустилися. Яму викопують з осені (близько 80 см в діаметрі і 50 см в глибину). Дерево любить світло. Землю змішуємо з добривами і посипаємо деревною золою навколо саджанця, після підв'язуємо деревце до кілочка.

Формування. Формувати вишню краще ранньою весною за три тижні до набрякання бруньок. Крону потрібно обрізати відразу після посадки дерева.

Догляд за деревом. Молоде дерево поливають після цвітіння і удобрюють, коли рослина починає давати плоди

Вишня  - неймовірно корисна ягода, яка чимось нагадує  черешні , але з характерною для неї кислинкою. Рекомендована норма споживання плодів вишні на людину - не менше 6 кг на рік. Крім прекрасного смаку, вишні мають дуже цінні властивості для організму. Нижче представлені тільки п'ять з них, і ми сподіваємося, що це вас мотивує до більшого споживання цього чудового плоду.

1. Вишні є джерелом енергії - природні цукри в них здатні додати нову енергію і поліпшити настрій. Всякий раз, коли ви відчуєте втому, з'їжте кілька вишень, і через дуже малий проміжок часу відчуєте прилив енергії. Поряд з цим, вони також допомагають концентруватися.

2. Вони гарні для очей - багаті вітаміном А вишні підтримають здоров'я ваших органів зору.

3. Поліпшення травлення - відмінний привід використовувати вишні у вашому раціоні. Високий вміст клітковини в них необхідний для гарного обміну речовин. Крім того, вишні знижують рівень холестерину.

4. Зменшення болей - хороша новина для активних спортсменів і тих, хто страждає від артриту. Якщо після вправ болять суглоби, їжте вишні або пийте свіжий сік - і ви позбавитеся від хворобливих відчуттів. Вишні відмінне джерело антоціанів, що зменшують біль, викликаний різними хронічними захворюваннями і перевантаженнями.

Для профілактики розбавте 1 літр соку вишні 1 л води. Додайте столову ложку меду. Отриману суміш пийте 3 рази на день по склянці.

5. Вишні гарні для серця. До продуктів, що допомагають серцю бути здоровіше, потрібно поставитися з особливою пошаною! Обов'язково включіть вишні в свій раціон незалежно, чи є у вас проблеми з серцем чи ні. Вишні значно знижують ризик серцево-судинних захворювань, що є ще однією хорошою причиною, щоб з'їсти вишеньку-другу.

Калорійність вишні

Вишня - низькокалорійний, але поживний продукт завдяки підвищеному вмісту вуглеводів. У 100 г сирих ягід міститься 52 кКал. Енергетична цінність сушеної вишні - 290 кКал. А це означає, що люди, що вживають її в їжу часто і у великих кількостях, ризикують набрати кілька зайвих кілограмів. Консервована вишня містить всього 36 кКал.

Харчова цінність в 100 грамах:

Білки, г    Жири, г    Вуглеводи, г    Зола, г    Вода, г    Калорійність, кКал
0,8               0,2              10,6              0,5           84,5                 52

Посідає 1 місце за змістом молібдену, є рекордсменом по наявності кальцію.


Небезпечні властивості вишні

Люди, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, не повинні їсти багато ягід вишні, що мають кислувато-солодкий смак, щоб не провокувати загострення захворювання.

Не можна вживати в їжу вишню людям з гастритом (особливо з підвищеною кислотністю), виразкою або цукровим діабетом, так як вона посилює перебіг цих захворювань.

Після вживання вишні необхідно полоскати рот водою, щоб кислота не пошкодила зубну емаль.

При приготуванні настоянок і наливок з вишні необхідно відділяти ягоди від кісточок, щоб перешкоджати виділенню синильної кислоти, яка є смертельною отрутою для організму.

При приготуваннях компотів з вишні не рекомендується використовувати метод 3-кратної заливки киплячою водою, так як це може стати причиною сильних отруєнь. Крім того, вживання в їжу компотів та варення з вишні, які довго зберігалися, може спровокувати важкі отруєння.

Не бажано вживати вишню у великих кількостях людям, що страждають ожирінням, тому що вона підвищує рівень глюкози в крові і може спровокувати появу цукрового діабету або просто зайвих кілограмів.При хронічних захворюваннях печінки вживати в їжу вишню необхідно тільки після консультації з лікарем, оскільки наявні в ній речовини стимулюють роботу цього органу.